6 de set. 2011

Ser dona a la Xina

"La pitjor de les ofenses que pot fer un fill cap al seu pare és no tenir un fill home". Aquestes paraules són de Menci (372-289 a.C), el qui està considerat el millor deixeble de Confuci.

El paper de les dones en la societat ha estat denigrat des de fa molts segles. És tal la recança a tenir filles (moltes embarassades quan saben que porten una nena avorten), pel desprestigi social i la "càrrega" que li pot ocasionar una filla (p.ex. haver de pagar íntegre el casament), molts decideixen no tenir-ne. Això ha portat a la Xina a invertir la proporció fills/filles. En el món la mitjana és de 106 filles per cada 100 fills. Doncs bé, a la Xina la proporció és de 114 fills per cada 100 filles. Això està portant a greus conseqüències a l'hora de mantenir l'equilibri social.

En els temps de Mao (com vaig comentar en el post anterior) el retrocés de la dona semblava haver-se aturat amb els principis d'igualtat i llibertat (Constitució de 1954). Mao deia: "la dona ha de suportar la meitat del Cel". Aquestes paraules signifiquen que a la dona se l'havia de tractar igual que a l'home. Amb vistes a l'època feudal, durant els temps comunistes la situació de les dones havia millorat, però un cop mort Mao, la situació va empitjorar. Un clar exemple és el segrest de dones, per a la seva explotació tant sexual com productiva, especialment a les zones rurals, on són venudes a joves solters per a casar-se, o a rics empresaris estrangers, per prostituir-se.

Per altre banda podríem trobar el tracte inhumà de les nenes dels orfenats. Elles són tractades amb greus diferències respecte els nens, de fet el percentatge de nenes en orfenats és molt gran en comparació amb el dels nens. Les nenes viuen en condicions infrahumanes i moltes moren per la mala alimentació o el tracta salvatge que els dispensen.

Moltes de les dones xineses, especialment les de la zona rural viuen en lluita des del moment del seu naixement. Existeixen molts perjudicis que els segles no han pogut eliminar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada