Quan gairebé la totalitat dels actuals governs dels Estats europeus són conservadors, i aquells països que encara mantenen governs socialdemòcrates o d'esquerres viuen els seus últims dies, a la Xina comença a haver-hi un efecte contrari.
A Europa amb la forta crisi financera que s'està vivint han sorgit els indignats a diversos països. Aquests indignats protesten per una sèrie de desigualtats socials i econòmiques. Ells, no aniran a votar, això donarà pas a governs de dretes, estiguin o no ara al poder. Històricament els europeus hem estat així, en èpoques de descontentaments socials les esquerres no voten i les dretes guanyen. Després del maig del 68, la darrera gran revolta social viscuda a Europa, el General De Gaulle es va alçar amb el poder a França amb una majoria aplastant.
Avui en dia, la Xina tampoc s'escapa de les revoltes socials. Després d'una dècada on el liberalisme econòmic (el mateix que ha portat a Europa a la gran recessió) ha acampat pels mercats xinesos, les diferències entre rics i pobres han anat creixent. Tot i que cada vegada hi ha més rics, el nombre total de pobres que viuen amb menys d'1$ al dia són 250 milions, i molts d'altres que pateixen per arribar a finals de mes.
Aquestes diferències han provocat gran revoltes socials a la Xina. Unes revoltes que han anat prenent força a mesura que el temps ha anat passant. Estan agafant tant de protagonisme que el Partit Comunista Xinès (PCX) ha hagut de començar a plantejar-se un canvi en les seves polítiques socials i econòmiques.
La població comença a recuperar pel·lícules dels anys 60's, missatges emesos sota el mandat de Mao, i reclamen les polítiques més d'esquerres que va haver durant la dictadura maoista.
El gir cap a l'esquerra és evident. Reclamen igualtat d'oportunitats, reformes en el sistema polític i econòmic de caire nacionalista i antiliberal, aproximació del govern a la societat... El PCX veu com el fantasma (desintegració) de la URSS torna a apareixer, per això busca fer aproximacions als reclams de la societat.
A Europa les protestes estant quedant en un no res. A la Xina comencen a haver-hi gestos.
Mentrestant Europa gira a la dreta, la Xina ho fa a l'esquerra.
Esquerres, dretes... encara té sentit, avui, aquesta distincio? Quina diferència hi ha entre la política pro-capital del PSC/PSOE i la del PP? Realment, hi ha alguna alternativa?
ResponEliminaPer tant... m'agrada d'allò més que expliquis què fan, com s'ho munten. Gràcies, Marc!