27 d’ag. 2011

El passat i el futur

Mirem cap al futur. Aquesta frase tant comú en el nostre llenguatge és del tot contradictori pels xinesos. Quan diem que mirem cap al futur és perquè per a nosaltres el futur està al nostre davant i està per venir. Pels xinesos és justament el contrari. Si a un xinès li demanes que t'indiqui el futur en una posició del seu cos, et respondrà que el futur està al seu clatell, perquè no pot veure el què vindrà. El futur és incert, per tant, si el tinguéssim a la part del davant (com nosaltres diem) el podríem veure. Per a ells, el passat està al nostre davant (al contrari que nosaltres), perquè tu mires i veus el què ha passat.

Així doncs, passat i futur tenen posicions diferents per als xinesos i pels occidentals.

2 comentaris:

  1. Cada vegada més crec que la filosofia del orientals és més encertada que la nostra, aixó que has explicat té molt de sentit.
    Una abraçada

    ResponElimina
  2. La veritat és que els orientals són molt més senzills que nosaltres. Un exemple és la filosofia de la vida que tenen ells. Les grans teories de meditació o de les arts marcials, gairebé totes provenen d'allà, i això significa algo, quan, ara, el Tai chi chuan (Tai chi, per a nosaltres), ioga, reiki...són alguns exemples que els occidentals estem posant de moda, quan ells porten segles i segles exercitant-se sota aquestes teories. Potser hauríem de mirar més cap allà, entendríem moltes més coses, per exemple que el futur no es pot veure, es pot somniar però no veure.

    ResponElimina