28 de jul. 2011

Democràcia (III)

El desenvolupament humà té un paper molt destacat a l’hora d’intentar democratitzar un país; les desigualtats socioeconòmiques no faciliten aquest procés. L’intent d’assolir una economia de mercat gran i estable dins l'escenari internacional, la democratització de tota la societat, i al mateix temps del sistema polític i institucional, i la consecució d’un Estat on no es produïssin conflictes interns, sobretot causats pels grans nivells de diferenciació socioeconòmica en la societat, són tres objectius, o revolucions que s’ha de marcar, i aconseguir, qualsevol país que vulgui optar per la via de la democratització, i la Xina intenta agafar aquest camí.
A partir de 1978 amb l'entrada a l'escenari polític xinès de Deng Xiaoping, el país comença a fer obertures a l'exterior fet que li reportarà grans beneficis per la seva economia, i al mateix temps repercutirà positivament a la seva població, qui veurà incrementat el seu nivell de vida, tot i que l'Índex de Gini[1] s'està disparant alarmantment, situant-se en la posició 81 de l'Índex de Desenvolupament Humà fet per al PNUD a l'any 2008[2].
Un estudi recent[3] a la Xina revela la gran diferència que existeix en els ingressos per càpita. Actualment la diferència entre rics i pobres és de 55 vegades el què guanyen els primers respecte els segons. L'informe es basa en una enquesta dels anys 2005 i el 2006 dels ingressos de més de dues mil llars a les zones urbanes i rurals de la Xina. Les dades van revelar que a l'any 2005 l’ingrés mitjà del 10 per cent amb ingressos elevats (un total de 19 milions de llars i 50 milions de persones a la Xina) era de 97.000 yuans (14.197 dòlars dels EUA) per persona. La diferència real per càpita d'entre el 10 per cent rural i el 10 per cent a les zones urbanes és de 31 vegades en comptes de la xifra oficial de 9 vegades. L'informe també indica que degut a la insuficiència de dades, el coeficient de Gini és difícil de concloure ara, però segurament arribi a la desigualtat d'alerta estàndard, 0,47.

[1] Mesura la desigualtat d’ingressos en una societat. 0 és el valor que indica més igualtat i 1 el de menys igualtat. (Veure, http://knowledgerush.com/kr/encyclopedia/Gini_coefficient)
[2] Xina té un coeficient de 0.47 sobre 1, Suècia per exemple el té de 0.23sent el primer país més desenvolupat en aquest índex.
[3] Elaborat pel National Institute of Economic Research, China Reform Foundation, a (Xie, 2009)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada