30 de jul. 2011

Quatre apunts sobre el menjar

Quan et poses a menjar sovint sorprèn, com he comentat en algun post anterior, que tot vingui tallat, i sobretot que t'omplin la taula amb tots els plats.
També s'ha de tenir en compte alguns aspectes. L'arròs és l'acompanyament de molts plats, com nosaltres fem servir el pa, per exemple. En alguns llocs la sopa també pot venir cap al final de l'àpat, fet que xoca amb nosaltres on sempre l'hem posat de primer plat.
Quan et conviden a menjar és important no menjar molt al principi, pot semblar que et vols aprofitar d'ells, per tant a poc a poc.
Un altre diferència és que s'hauria de deixar menjar sobrant als plats. Això significarà que t'has quedat tip i que el menjar era bo.
No hi ha postres, no espereu grans pastissos, o fruita. Això ho heu de demanar a part. Tot i que a la Xina hi ha un gran consum de gelat, durant els àpats no hi són presents. Tampoc és costum fer el cafè. Aquest és car i no és una tradició a la Xina.
Per brindar s'ha d'esperar a que el cap de taula o amfitrió s'aixequi i sigui ell qui ho proposi. A partir que ho ha fet som lliures d'aixecar-nos i brindar. Pot ser que en un dinar o sopar de negocis, o d'una trobada amb amics, haguem de repetir aquest gest alguna dotzena de vegades. Els resultats finals són els d'esperar.
Finalment demanes la compte: fú wù yuán (tot allargant la darrera "aaaaaa") mài dàn.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada