14 de jul. 2011

Kuàizi (筷子), els famosos palillos

Segurament quan un arriba per primera vegada a la Xina, hi ha dues coses que el sorprenen: la primera és que quan mires un mapamundi aquest està capgirat, és a dir, on nosaltres tenim Europa ells tenen la Xina; Europa a l'esquerra; i el continent americà a la dreta.
L'altre tema que ens sorprèn és perquè no tenen forquilla i ganivet a l'hora de menjar. Per què utilitzen els kuàizi (筷子), o els famosos palillos? La resposta s'ha de buscar segles abans del naixement de Crist. La Xina va viure períodes molt llargs de guerres, on els diferents regnes buscaven la unificació de tot el territori, que finalment va aconseguir la dinastia Qin cap al 221 a.C. 
Durant aquests períodes, les hostilitats només cessaven a l'hora dels àpats. Per això es va decidir, que si l'hora del menjar era l'única on no hi havia agressió, s'havia d'evitar que això pogués passar en algun moment. 
Què és una forquilla? Una arma.
Què és un ganivet? Una arma.
Per tant aquests elements no podien ser presents. Com que el bambú abundava, es va decidir fer els kuàizi d'aquests material, així les armes no formarien part dels àpats, i les armes que es portessin s'haurien de deixar fora del menjador.
Com que els kuàizi no et permeten tallar el menjar, aquest havia de venir tallat des de la cuina.  Al ser un moment de pau i fraternitat, el menjar s'havia de compartir entre tots els assistents. És per això que encara avui en dia, el menjar et ve tallat des de la cuina, i per això et porten tot el menjar de cop, perquè el puguis compartir amb tota la gent de la taula. 
Així doncs, els kuàizi, tenen un significat molt antic en la cultura xinesa. 
Nosaltres continuem portant armes a la taula. 

1 comentari: